Annelies van Zwieten – Psychologiepraktijk 06-16745253

Wat kun je verwachten van therapie?

Als je in therapie gaat bij een psycholoog wordt er gekeken naar je dagelijks functioneren en psychische klachten zoals angsten, verslaving, fobieën, depressie of eetstoornissen. Eerst wordt onderzocht waar de klachten vandaan komen. Het gedrag, de emoties, manier van denken en het nemen van beslissingen worden onderzocht. Hierbij speelt ook een rol wat je hebt meegemaakt in je leven. Bij klachten van kinderen en adolescenten is de inbreng van ouders nodig, om te begrijpen hoe de opvoeding verloopt en welke problemen hierin ervaren worden.

De psycholoog probeert de cliënt zo te helpen, dat hij of zij zelf de verandering kan verwezenlijken en in de toekomst kan voorkomen dat dezelfde klachten opnieuw voorkomen.

Tijdens het behandeltraject vind ik het belangrijk dat de cliënt zich emotioneel gesteund voelt en vertrouwen ontwikkelt om zich kwetsbaar te kunnen opstellen. Alles is bespreekbaar. Het betrekken van directe naasten is soms nodig om tot een nog beter resultaat te komen en ervoor te zorgen dat er kennis en inzichten aanwezig zijn, in situaties waarin de client het moeilijk kan hebben.

Het doel van de behandeling is om de klachten te verminderen en de client handvatten te geven om meer controle te ervaren. Hierdoor zal het welbevinden toenemen en wordt het mogelijk om betere levenskeuzes te maken.  Een kort traject van 4 of 5 gesprekken kan soms al een groot verschil uitmaken.