Annelies van Zwieten – Psychologiepraktijk 06-16745253

Behandeling van angst

Iedereen heeft wel eens last van piekeren of maakt zich zorgen. Wanneer piekeren je leven gaat overheersen, kan er sprake zijn van een Gegeneraliseerde Angststoornis (GAS). Je leeft dan voortdurend in angst en je voelt je steeds zenuwachtig over allerlei verschillende dingen. Je kunt je gedachten niet onder controle krijgen. Vaak gaat dit samen met slecht slapen. Soms functioneer je op bepaalde gebieden minder goed, wat bijvoorbeeld te merken is aan je relatie of op je werk.

Er zijn ook andere angstklachten. Zo kan je angst ook betrekking hebben op een specifieke situatie. Dan noemen we dat een Fobie.

Angstklachten die heftige lichamelijke reacties uitlokken, zoals hyperventilatie, trillen of flauwvallen, noemen we een Paniekstoornis.

Klik hier voor meer info over een paniekstoornis en de behandeling daarvan d.m.v. van Cognitieve Gedragstherapie.

Angsten zijn meestal goed te behandelen. Je leert om te stoppen met piekeren, om te ontspannen en om je angsten beter te begrijpen en minder te gaan vermijden. Het stapsgewijs opzoeken van spannende situaties wordt “exposure” genoemd en is een effectieve manier om angsten te verminderen.

Meer weten?

Wat is een Angststoornis? – Mentaal Vitaal

Angst- en Dwangklachten – Angst-, Dwang- en Fobiestichting

Specifieke Fobie  – Thuisarts