Annelies van Zwieten – Psychologiepraktijk 06-16745253

Projecten

Art therapy als behandeling bij trauma

Bij trauma-overlevenden is er vaak sprake van constante angst. Deze angst kan de verbeelding verstoren. Verbeelding kan echter juist zo helpend zijn bij trauma. Het stelt ons in staat om nieuwe mogelijkheden voor te stellen, om onze hoop te versterken. Het stimuleert onze creativiteit, verlicht onze pijn, versterkt ons welbevinden en verrijkt onze relaties. (Malchiodi, 2021)

Art Therapy is geschikt voor ernstig getraumatiseerde mensen. Er hoeft niet direct over het trauma gesproken te worden. Het is daarmee een stabilisatiemethode. Daarna is er traumatherapie mogelijk, zoals EMDR of NET.

Art therapy voor Oekraïense vluchtelingen

Oekraïne afgebeeld tijdens onze Art therapie, als vogel zwanger van vrijheid
Een schilderij gemaakt bij Art therapie. De vogel is zwanger van vrijheid en symboliseert de Oekraïne Картина, сделанная в Арт-терапии. Птица беременна свободой и символизирует Украину

In augustus 2022 zijn we gestart met Art therapy voor Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam. Wij schilderen therapeutisch in kleine groepen van maximaal 6 deelnemers, met tolk.

Door de stress hebben veel Oekraieners hun gevoel van identiteit en hoop verloren. De Art Therapy is in deze groep gericht op het stimuleren van de verbeelding, het toegang krijgen tot de eigen, vaak verborgen wensen en behoeften. Door middel van geleide fantasie (elementen van symbooldrama) wordt de verbeeldingskracht versterkt en de individuele beelden verder uitgewerkt in schilderijen. Onderling er veel aandacht voor elkaars kunstwerken. Betekenis en emoties worden met elkaar gedeeld. “Ik voelde mij nog dagen daarna heel ontspannen” vertelde één van de deelnemers.

Instellingen die belangstelling hebben voor Art therapy kunnen contact opnemen voor meer informatie.

Klik hier om kunstwerken van Oekraïners en toelichting hierop te bekijken.